In het hier gepresenteerde onderzoek is gekeken naar hoe mosselen zich gedragen in verschillende seizoenen en hoe hun interacties met elkaar worden beïnvloed door de veranderingen in de natuurlijke omgeving. Hoe komt het dat een mossel anders reageert als de omgevingscondities anders zijn. Is dat een effect van voedsel, van temperatuur of van voedselkwaliteit? Mosselen leven in groepen, zijn plaatsgebonden en hun gedrag, groei en overleving wordt beïnvloed door de omgeving, zoals hoeveel voedsel er beschikbaar is, de temperatuur van het water en hoe sterk de stroming is. De dichtheid waarin de mosselen leven is hierin een belangrijke factor. Bij een lage dichtheid zitten ze elkaar minder in de weg en is er meer voedsel te verdelen. Een hoge dichtheid zorgt juist voor meer concurrentie tussen de mosselen, maar aan de andere kant zijn de mosselen wel beter beschermt tegen wegspoelen of tegen vraat door bijvoorbeeld krabben. 

Om meer hierover te lezen zie: https://schelpdieren.com/2023/10/30/seizoenswisselingen-en-mosselgedrag-gedraagt-een-mossel-zich-anders-in-de-zomer-dan-in-de-winter/

 

Laat commentaar achter