Momenteel meten we meestal de drempel waarbij mosselen loskomen door hydrodynamische krachten in het laboratorium, bijvoorbeeld met stroomgoten. Maar we hebben nog geen praktisch hulpmiddel dat mosselkwekers ter plaatse kunnen gebruiken om de stabiliteit van mosselbedden te meten. Ons doel was om zo’n tool te ontwikkelen.

Het ideale ontwerp zou een klein raamwerk zijn dat mosselkwekers vanaf hun schepen kunnen gebruiken. Dit raamwerk heeft een mechanisme om mosselen zijwaarts te bewegen, zodat we de krachten kunnen meten die ze kunnen weerstaan. Hoewel dit veelbelovend klinkt, waren we niet zeker of we er bruikbare gegevens mee konden verkrijgen. Daarom hebben we eerst een prototype gemaakt en tests uitgevoerd met kleine mosselbankjes.

Om meer hierover te lezen zie: Kennisbank: Ontwikkeling van de RAMS (= Rapid Assessment Mussel Stability) tool

Laat commentaar achter