Zhao, Z., Capelle, JJ, de Smit, JC, Gerkema, T,  van de Koppel, J, Yuan, L, Bouma, TJ, Boosting efficiency of mussel seed collection for ecological sustainability: identifying critical drivers and informing management (in voorbereiding voor publicatie).

De kweek van mosselen is nauw verbonden met de beschikbaarheid van jonge mosselen, oftewel mosselzaad. Oorspronkelijk werd al het mosselzaad verzameld van natuurlijke mosselzaadbanken en vervolgens overgebracht naar speciaal aangewezen gebieden om verder te groeien tot consumptiemosselen. Vanaf het begin van de 21e eeuw zijn experimenten uitgevoerd met zwevende installaties in het water, genaamd Mosselzaadinvanginstallaties (MZIs), om mosselzaad op te vangen. In 2009 werden overeenkomsten gesloten tussen de overheid, de mosselsector en natuurbeschermingsorganisaties om geleidelijk de traditionele oogst van mosselzaad van natuurlijke banken af te bouwen als onderdeel van duurzaamheidsinspanningen. Dit heeft geleid tot een aanzienlijke toename van het gebruik van MZIs. In 2021 werd het MZI-gebied in de Nederlandse Waddenzee uitgebreid tot 216 hectare. Hierbij worden zowel systemen met doorlopende lijnen onder boeien als systemen met netten onder buizen gebruikt als reguliere constructies.

Om meer hierover te lezen zie: Kennisbank: Mosselzaadinvang voor een duurzame mosselkweek in de Waddenzee:is er verschil in invangefficientie en is er ruimte voor verbetering?

Laat commentaar achter