Mosselbanken reageren op stormen op twee manieren: hoe goed ze de storm kunnen doorstaan en hoe snel ze zich herstellen nadat de storm voorbij is. Als mosselen na een storm snel weer normaal worden, kunnen ze de schade van de storm beperken. Maar als de effecten van de storm lang aanhouden, wordt het moeilijker voor mosselen om te herstellen. In de afgelopen 12 jaar heeft het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) 32 zware stormen in Nederland geregistreerd die ernstige weeralarmen hebben veroorzaakt. Het is opvallend dat van deze 32 stormen, er 8 waren die binnen 3 dagen na een andere zware storm plaatsvonden. Aangezien we verwachten dat er in de toekomst meer stormen zullen zijn, is het belangrijk om te begrijpen hoe herhaalde stormen de mogelijkheid van mosselbanken of van mosselen op mosselkweekpercelen om te herstellen beïnvloeden.

Om meer hierover te lezen zie: Kennisbank: Impact van opeenvolgende stormgebeurtenissen op het herstelvermogen van mosselen op percelen

Laat commentaar achter